Зарежда се ...
Моля изчакайте!

 

Bento

Японско кулинарно изкуство за подреждане на обяд в кутия. И като казвам изкуство, наистина има произведения на изкуството, направени от храна, намерих в Интернет приказни снимки.

Bento-bako е японската дума за кутия за храна, в която има отделения за всяко ястие. В миналото кутиите били изработвани от естествени материали – листа от дъб, магнолия, бамбук. В днешно време са дървени, пластмасови, алуминиеви.

Bento или Obento, както още се нарича, идва от 5 век, наречено така от военачалника Одо Набунага. Оказва се, че съшествува не само в Япония. В Индия се нарича tiffin, в Корея – dosirak, на Филипините – baon, в Тайван – biandang.

Има 2000 вида бенто. Най-популярен стил е kyaraben. При него украсяването е като картина – с цветя, фигури на хора, животни, растения.

В Бенто има простичко правило – да се спазват пропорциите: 3 части въглехидрати, 2 части плодове и зеленчуци и 1 част белтъци, без мазнини. Най-честите съставки са: ориз или паста, моркови, краставици, спанак, риба, месо, яйца, водорасли.

Бях запленена от това, което видях и прочетох за това изкуство – красиво, здравословно, полезно, приготвя се бързо и с много фантазия. Другата крайност на парчето пица, тестената закуска или кафето с цигара, което често обядваме в забързаното ни ежедневие.

А ето и част от това, което намерих в Интернет:

Споделете:
Digg it StumbleUpon del.icio.us Google Yahoo! reddit

Коментарите са изключени.