Зарежда се ...
Моля изчакайте!

 

Парфе с шоколадова глазура

Това е най-любимият десерт в къщи, за това го правя във всякакви варианти. Основната рецепта съм променяла и друг път, за да интересно за децата – „Цветно парфе“, но истината е, че те го обичат всякак и изчезва за един ден 🙂

Този път го залях с глазура от шоколадов ганаш, а вместо да изпека блат, за основа използвах бисквити. Получи се превъзходно, по-сладко от обикновеното, но много вкусно.

Основа:

1 пакет шоколадови бисквити и 1/2 пакет чаени бисквити (с масло например) се натрошават в кухненския робот. Няма нужда да е на много ситно, нека се виждат и усещат някои парченца. После се разбъркват хубаво с 1 пакет разтопено масло така, че маслото да покрие всички бисквитки. (Ако е необходимо, може да се добави мъничко прясно мляко.)

Една форма с подвижно дъно се „облича“ отстрани с хартия за печене, за да се извади по-лесно после сладкиша. На дъното се разстилат бисквитите, като се притискат хубаво с гърба на лъжица. Оставя се в хладилник, да се стегне.

Крем:

150 гр компот и 100 гр захар завират, когато кипят, към тях се прибавя 1 пакет предварително накиснат желатин (използвам „Dr. Oetker“). Бърка се, докато се разтвори, но не трябва да завира. Оставя се на стайна температура леко да изстине.

В това време се разбиват 400 гр заквасена сметана (използвам само Данон) с 150 гр пудра захар. Към тях се прибавя поизстиналата желатинова смес и пак се разбива на еднородна маса. Излива се върху бисквитения блат и се оставя за 1-2 часа в хладилник, докато се стегне хубаво.

Глазура:

100 мл течна сладкарска сметана се затопля до завиране и се излива върху 100 гр нарязан шоколад. Разбърква се до разтопяване на шоколада и се излива върху сметановия крем. Отгоре може да се украси с бял шоколад, може да се подредят плодове – по избор. Охлажда се отново поне за 2-3 часа.

 

 

Споделете:
Digg it StumbleUpon del.icio.us Google Yahoo! reddit

Коментарите са изключени.