Зарежда се ...
Моля изчакайте!

 

„Мързелива“ баница

Това е рецепта на моята прабаба Радка, бабата на майка ми. В Тетевенския край правят по този начин баница и незнайно защо, са я нарекли „мързелива“.

1 кг брашно се прави на кладенче, прибавят се 3 разбити яйца, чаша прясно топло прясно мляко, в което е разтворена мая колкото орех и 3 с.л. олио. Меси се меко тесто, разделя се на 9 топчета и втасва.

Разточват се много тънки кори, разтеглят се с ръце и се оставят леко да изсъхнат.

Слагат се по 3 кори една върху друга, като всяка се маже с масло (или маргарин, или олио), а върху третата се поръсва сирене (или орехи със захар).

Навиват се на рулце, като се усукват и изтеглят леко с ръце, режат се през 2 см на розички, които се подреждат на разстояние в намазана тава.

Оставят се на топло да втасат и се печат до розово. Като изстинат, се заливат с горещ сироп от 2 ч. захар и 3 ч. вода.

Споделете:
Digg it StumbleUpon del.icio.us Google Yahoo! reddit

4 коментари за „Мързелива“ баница

 1. Vili Konova каза:

  Жени, как ме зарадва само с тази баничка от моя край.Много хубаво ти се е разлистила всяка розичка.И в моя блог съм я показала , но като тетевенска сладка баница, а си я знам от дете като „мързелива“.
  Много е хубав блога!Следя го с интерес.
  Чудесен уикенд с много усмивки!

 2. Жени каза:

  Много благодаря, Вили! Стопли ми душата с тези хубави думи! Значи сме от един край – майка ми е от Тетевен.
  Всичко хубаво и на теб!

 3. Юлия Начева каза:

  Това е баницата и от моят край,но и двете ми баби я правеха -едната е от Койнаре, Плевенско ,другата-от Тодоричене,Ловешко.В доста краища на България дори не са чували за нея.Сега живея в Разград и доста неща от кухнята на моя край ми липсват.Даже някой подправки тук са с различен вкус -чубрица и джоджен.Вкусът от детството остава завинаги запаметен.Преди доста години помолих една баба -съседка от селото на мъжът ми да ми наточи корите за тази баница,но те там точат дебели и се наложи аз да си ги доточа.Все се каня да я направя -но не точа добре.Каква точилка ползваш?

 4. Жени каза:

  Да, вкусът на детството! Баба ми я правеше тази баница. Точилката ми е дълга и тънка, а корите по края се изрязват, ако остане дебело тесто някъде. Не е толкова трудно, трябва да се престрашиш, няма да съжаляваш – всички я обичат тази баница!