Зарежда се ...
Моля изчакайте!

 

Воловани

Френските воловани /фр: vol-au-vent – „полет на вятъра“/, са малки „кладенчета“ с диаметър от 4 до 20 см, изпечени от бутер тесто, обикновено с пълнеж от месно, рибно, или гъбено рагу. Моят вариант е съобразен с вкусовете на децата ми, за това е с картофи, пушено филе и кашкавал.

За откривател на волованите се счита френският готвач Антонин Карем, един от първите представители на т.нар. „висока кухня“. Негов помощник, виждайки как плоското кръгче тесто се превръща във волован, възкликва: „Той излита във въздуха!“.

Необходими продукти:

1 кг бутер тесто

1 яйце

1/2 кг картофи

1 глава лук

100 гр пушено филе

100 гр кашкавал

Начин на приготвяне:

От бутер тестото се изрязват кръгчета, като на всяко второ и трето се прави отвор с по-малък диаметър. Малките кръгчета се използват за капачета.

Цялото кръгче се използва за основа, а другите две се слагат върху него, като се слепват с белтък. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене, намазват се с жълтък, а върху капачетата се настъргва кашкавал. (Тези капачета стават едни малки пухкави облачета и най-бързо свършват, още топли, просто изчезват!) 🙂

Докато се пекат, се сваряват картофите и се пасират, а лукът се запържва до златисто. Смесват се и се овкусяват със сол и черен пипер, а може и да се добави някоя любима подправка.

Изпечените воловани се пълнят с картофи, отгоре се поръсват с пушено филе на ситно и настърган кашкавал. Връщат се за още малко във фурната на горен реотан, за да се запече кашкавала, и се сервират с това, което е останало от капачетата.

Споделете:
Digg it StumbleUpon del.icio.us Google Yahoo! reddit

Коментарите са изключени.